Kaupan aloista muotikauppa on kärsinyt koronarajoituksista eniten. Uusien sulkutoimien pelätään edelleen karkottavan asiakkaita, mutta esimerkiksi vuokrakustannukset joustavat vain vähän, jos lainkaan. Nyt alalla odotetaan kustannustuen kolmannelta hakukierrokselta oikeasti apua, jotta myymälöiden sulkemiset ja työntekijöiden määrän lasku saataisiin taittumaan.

 

Vuonna 2020 tekstiilien, vaatteiden, laukkujen ja kenkien kivijalkakaupan myynti laski yhteensä 727,4 miljoonaa euroa. Prosentteina laskua kertyi -16,6 %.  Vaate-, kenkä- ja tekstiilimyymälöiden määrä laski vuodessa noin 3320:stä myymälästä noin 3100:anmyymälään. Pahimman myymäläverkoston karsimisen odotetaan kuitenkin olevan vielä edessä. Ala työllisti vielä vuoden 2020 alussa noin 26 000 työntekijää, vuoden lopussa enää alle 20 000.

 

Karmivista luvuista ja  kysynnän romahtamisesta huolimatta vain harva muotikaupan toimija on saanut myönteisen päätöksen viimeisimmällä kustannustukien jakokierroksella. Liikevaihdon pudotus kolmannella kustannustuen hakukierroksella tulisi olla vähintään 30 prosenttia, mitä alalla pidetään aivan liian korkeana.

 

–Luvun pitäisi olla 15 prosenttia, jotta edes jotkut muotikaupat pääsisivät tuen piiriin. Myynnit ovat jo aiemmin romahtaneet niin, ettei sellaisia pudotuksia enää ole. Esimerkiksi muotikaupan myynti Suomessa laski vertailukaudella marraskuussa 2020 -13,7 prosenttia, joulukuussa 2020 -13,5 prosenttia ja tammikuussa 2021 -9,4 prosenttia, sanoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

 

Muotikaupan luonteeseen kuulu muista toimialoista poiketen suuri vaihto-omaisuus eli myymälöissä olevat myymättömät tuotteet. Pandemia romahdutti kysynnän nopeasti ja myymättömät varastot pyrittiin myymään syksyllä markkinoille usein kannattamattoman halvalla hinnalla. Tällöin muotikaupan yritysten liikevaihto saattoi pudota vähemmän, kuin mitä tuen saamisen edellyttää. Kankaanpään mielestä liikevaihdon muutos ei kuitenkaan ole koko totuus.

 

–Kustannustuki tulisi olla vaihtoehtoisesti sidottu kannattavuuden pudotukseen liikevaihdon laskun sijaan. Yritysten tulevan toiminnan kannalta toiminnan tulos kuvaa yrityksen selviämis- ja työllistämismahdollisuuksia liikevaihtoa paremmin. Toimintansa kysyntätilanteeseen sopeuttanut, työntekijöitä työllistänyt yritys on voinut jäädä vaille tukia samalla kun toinen, lomautuksiin ja koko liiketoiminnan sulkemiseen päätynyt yritys on täyttänyt kriteerit ja päässyt tuen piiriin. Näin ollen liikevaihdon pudotukseen perustuvat tuet eivät välttämättä osu oikeaan osoitteeseen, Kankaanpää selventää tilannetta.

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä