Lumipeitteen laskeutuminen koko Suomeen sai urheilukaupan myynnin arvon yli kaksinkertaistumaan viimevuotisesta. Tammikuussa kaupaksi kävivät niin hiihtovälineet kuin polkupyörätkin. Muotikaupassa laskua sen sijaan oli edelleen -9,4 prosenttia. 

Urheilukaupassa tammikuun odotukset olivat kovat, eikä lumen sataminen eteläisintä Suomea myöten pettänyt niitä. Myynti kasvoi urheiluvaatteissa 39 prosenttia, urheilukengissä 14 prosenttia ja välinekaupassa peräti 114 prosenttia.

–Pelkästään hiihtovälineissä kasvua kertyi huimasti, mutta toki vertailukohta viime vuoden mustaan tammikuuhun on hieman harhaan johtava. Viime vuoden tammikuussa etelä-Suomessa pelattiin golfia, nyt hiihdetään. Nyt talviurheiluvälineistä on kaupoissa pulaa, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

Huomionarvoista tammikuun kasvussa on polkupyöräkauppa, joka kasvoi edelleen 49 prosenttia vaikka koko maa on lumen peitossa.

–Tilanne on täysin poikkeuksellinen. Koskaan ei ole tammikuussa käyty pyörien kauppaa tähän malliin, Kankaanpää täsmentää.

Muotikauppa edelleen vaikeuksissa

Muotikaupassa koronan vaikutukset ovat edelleen voimakkaan negatiiviset. Kokonaisuudessaan muotikauppa laski -9,4 prosenttia. Vaatteissa laskua kertyi -14 prosenttia ja laukut -52 prosenttia.

–Ainoa valonpilkahdus muotikaupan puolella on jalkineet. Pakkaset ja luminen talvi kasvatti tammikuussa koko viime vuoden kurimuksessa ollutta kenkäkauppaa 11 prosenttia. Verkkokaupassa vaatemyynti kasvoi edelleen 117 prosentti aja jalkinemyynti 162 prosenttia, Kankaanpää kertoo.

Euroopassa koronatilanne jakaa kauppaa voimakkaasti. Joissain maissa kaikki kivijalkakaupat ovat kiinni ja jopa verkkokauppojen toiminta on keskeytynyt. Maat tukevat kauppoja yleisesti suorin tuin. Suomessa tuet tulevat jälkijättöisesti ja vain harva muotikaupan toimija saa mitään.

–Monella on tilanne kuin jäihin pudonneella uimarilla: ranta häämöttää, mutta voimat alkavat hiipua. Jäsenkyselyn perusteella muotikaupan suurimmat ongelmat ovat edelleen asiakaspula, kauppakeskusten pakottavat aukioloajat, jolloin ovia pidetään auki olemattomille asiakkaille, ja kalliit vuokrat, Kankaanpää tiivistää toimialan tunnelmat.

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä