Kauppa kävi muotikaupoissa kustannustuen tarkastelujaksolla kesä-lokakuussa 2020 huonosti, mutta hieman muuta vuotta paremmin.

 

Sen vuoksi yritysten tukikriteerit eivät täyty ja valtaosa nyt tukea kipeästi tarvitsevista muotikaupoista on jäämässä tyhjän päälle.

 

Loppuvuoden tiukentuneiden koronarajoitusten jälkeen kustannustuen tarve muotikaupalle on noussut huutavan tärkeäksi.

 

– Monen yrityksen jatkuvuus on vaaka-laudalla. Tarkastelujakson jälkeen muotikaupat ovat hiljentyneet entisestään, eikä mikään ole helpottamassa niiden tilannetta kustannuspuolella, sanoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

 

Koska aukioloaikalakia ei ole, muoti- ja urheilukaupan mielestä yritysten tulisi oikeasti voida pitää kauppaa auki silloin, kun se on kannattavaa. Nyt tämä oikeus ei toteudu kauppakeskuksissa. Lakia muuttamalla voitaisiin auttaa kauppoja ja tuen tarve pienenisi.

 

– Teimme viime kesänä lakialoitteen, jonka tavoitteena oli vapauttaa kauppakeskuksissa toimivat kaupat keskitetysti pakottavista aukioloaikavaatimuksista kokoon katsomatta. Kauppakeskusten aukioloaikavaatimuksista on tullut kohtalokas kustannusten aiheuttaja myynnin edelleen sakatessa, Kankaanpää kertoo.

 

Kauppakeskuksissa alle 5 henkeä työllistävällä kaupalla on oikeus pitää liikkeensä suljettuna yhtenä päivänä kalenteriviikossa. Vapaus tulisi koskea kaikkia kauppoja ilman viikonpäivärajauksia.

 

– Asiakaskadosta kärsivät muotikaupat käytännössä pakotetaan kantamaan aukiolon mukanaan tuomat kustannukset. Selvitäkseen yritykset joutuvat hakemaan tukia, joita ei kuitenkaan näytä tulevan. Tähän on saatava muutos, vaatii Kankaanpää.

 

Kilpailu suomallisista asiakkaista ulkomaisten verkkokauppojen kanssa kiihtyy. Jo viidesosa muotikaupasta käydään verkossa ja markkinaosuus kasvaa.

 

– Suomalaisesta työsopimusjärjestelmästä sunnuntailisineen on tullut kuristusrengas, joka vääristää kilpailua kivijalan ja verkkokaupan välillä. Kustannusten ja kauppaverkon karsinta ajaa kiihtyvällä tahdilla kauppaa verkkoon ja työehtosopimusjärjestelmän ulottumattomiin, Kankaanpää arvioi.

 

Muoti- ja urheilukauppa työllistää vajaat 30.000 suomalaista. Liikevaihtoa ala tekee 4,2 miljardia euroa vuonna 2020, josta urheilukauppa 1,3 miljardia.

 

 

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä