Kotimainen liiketilojen vuokranantaja toimii yhteisvastuullisemmin kuin vastaava kansainvälinen kilpailija, kertovat muoti- ja urheilukaupan toimijat. Suomessa alan kivijalan vuokratasot ovat neliömyyntiin ja ostopotentiaaliin nähden Pohjoismaiden kalleimmat.

 

Erityisesti ongelma liiketilojen vuokrahinnoista on tullut ajankohtaiseksi koronan vähennettyä asiakaskäyntejä ja myyntiluvut ovat rajoitusten myötä laskeneet.

 

– Eniten asiakaskäynnit ovat vähentyneet kaupunkien keskustoissa. Erityisesti Helsingin keskustassa on hiljaista, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

 

Kaupan juoksevissa kuluissa painottuu liikepaikan vuokra ja oheiskustannukset sekä työvoimakulut. Kaupat ovt joutuneet karsimaan työvoimakuluja rankasti, koska liiketilojen vuokrakulut eivät ole joustaneet.

 

– Kuluvana katastrofivuonna vuokrissa on saatu helpotuksia lähinnä suomalaisilta vuokranantajilta. Mainittavasti vähemmän vastaavanlaista yhteisvastuullisuutta on nähty ulkomaisessa omistuksessa olevien liiketilojen kohdalla, Kankaanpää sanoo.

 

Kankaanpään mukaan suomalaisilla vuokranantajilla vaikuttaisi olevan pidemmän aikavälin näkemys vuokratulojen kehitykseen.

 

– Ulkomaisilla vuokranantajilla on jopa täysin joustamaton linja vuokriin. Tuntuu kuin kriisin tuolle puolelle ei suunnittelujänne ulottuisi lainkaan, Kankaanpää harmittelee.

 

Kaupunkikeskustojen autioituminen on huolettanut muoti- ja urheilukaupan toimijoita jo pitkään. mutta koronakriisin jatkuminen on tehnyt nyt huolesta konkreettisen.  Marraskuun myyntiluvut olivat jo hälyttävän huonot ja useissa kaupoissa myynti jäi jopa puoleen aikaisemmista vuosista. Vaatteiden myynti laski -15,5 prosenttia, kenkien -28,9 prosenttia ja laukkujen -29 prosenttia.

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä