Muotikaupan kokonaismyynnin arvo tippui syyskuussa -11,4 %. Tammi-syyskuussa laskua kertyi -18,1 %. Urheilukaupan kokonaismyynti kääntyi syyskuussa jo kasvuun, mutta alkuvuoden kumulatiivinen kehitys on edelleen -1,9 % pakkasella. Itseasiassa pakkasta muoti- ja urheilukauppa nyt kaipaakin, sillä talvisesongin kynnyksellä kivijalan kävijämäärät ovat kaukana entisestä.

Kuluttajakäyttäytyminen käy parhaillaan läpi koronaepidemian vauhdittamaa muutosta.

–Kävijämäärät ovat edelleen matalammat viimevuoden vastaavaan aikaan verrattuna, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää. –Suurin syy on etätyön jatkuminen. Varsinkin kaupunkien keskustoissa asiakasmäärät ovat alhaalla. Niin naiset kuin miehetkin ostavat nyt vähän, koska koronaepidemian taas kiihtyessä ”kotoillaan”, eikä ole tilaisuuksia mihin pukeutua.

Urheilukauppojen ja -osastojen myynti puolestaan kasvoi syyskuussa 7 %. Urheiluvaatemyynti kasvoi 5,4 % ja urheilujalkineiden myynti 5,8 %. Silti koko alkuvuoden kehitys on edelleen -1,9 % miinuksella. Samaan aikaan vaatteiden verkkomyynti on kasvanut vuoden alusta tasaisesti joka kuukausi noin 100 %.

–Vuosikymmeniin ei ala ole katsonut pitkän aikavälin sääennusteita näin odottaen kunnon talvea koko maahan. Etelä-Suomeenkin saisi tällä kaudella tulla lunta ja talviurheilulle suotuisat säät, Kankaanpää toivoo.

Korona epidemian kehittymisestä huolimatta 45,5 % muoti- ja urheilukaupoista odottaa seuraavan kolmen kuukauden aikana myynnin paranevan. Toisaalta 36,4 % odottaa myynnin heikkenevän. Vielä elokuussa kasvua odotti 60 % alasta. Tiedot perustuvat yhdistyksen jäsentilastoon, jossa on 1400 myymälän ja verkkokaupan tiedot. Otos edustaa 65% koko markkinan arvosta.

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä