Valtionvarainministeriön torstaina julkistamassa budjettiehdotuksessa ehdotettiin työsuhdepyörän tuloverovapautta 750 euroon saakka vuodessa. Tällaisenaan esitys ei kannusta autoilijoita siirtymään kevyen liikenteen käyttäjiksi. 

Ministeriön avaus on hyvä, mutta urheilukauppaa edustavan Muoti- ja urheilukauppa ry:n mielestä suurin hyöty ympäristölle ja pyöräilyn lisääntymiselle saataisiin, kun verovapaus mahdollistaisi myös kestävämpien ja siten kalliimpien pyörien hankinnan. Tällöin myös sähköavusteiset pyörät tulisivat veroedun piiriin.

–Sähköavusteiset pyörät ovat kalliimpia ja käytännössä juuri niitä, mihin autoilijat todennäköisemmin siirtyisivät, kertoo toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää Muoti- ja urheilukauppa ry:stä.

Työsuhdepyörä on polkupyörä, jonka työnantaja hankkii työntekijän vapaaseen käyttöön. Kaupan kokemusten mukaan työsuhdeautoista siirrytään nimenomaan sähköpyörän selkään. Siksi sähköpyörien työsuhde-edun tulisi myös olla veroton.

–Jos hiilijalanjälkeä halutaan aidosti pienentää pyöräilyä edistämällä, suurin harppaus saataisiin juuri sähköavusteisen pyöräilyn kautta, Kankaanpää arvioi.

Muoti- ja urheilukauppa ry on esittänyt, että työsuhdepolkupyörä vapautettaisiin työntekijän tuloverosta ansiotuloverotuksessa. Verottomuudella olisi merkittävä pyöräilyä ja kansanterveyttä lisäävä vaikutus. Verottomuus myös kannustaisi päästöttömään liikenteeseen siirtymiseen ja edistäisi Suomen ilmastotavoitteita. Toimenpiteellä ei olisi myöskään menovaikutuksia valtion budjetissa.

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä