Koronakriisin alkuvaiheiden asiakaskadon jälkeen touko- ja kesäkuussa asiakaskäyntien määrät ovat kääntyneet kasvuun, mutta normaalitilanteesta ollaan yhä kaukana. Kesäkuussa muotivaatteiden kauppa supistui edelleen -0,2 prosenttia ja kenkäkauppa -2,6 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Urheilukaupassa kasvu jatkuu.

Koronaepidemian alussa maalis- ja huhtikuu olivat muotikaupoille poikkeuksellisen asiakaskadon aikaa.

–Kävijämäärien normaalitason saldoluku on nolla. Nyt saldoluku on -79. Normaalitasosta ollaan edelleen kaukana, vaikka kesäkuussa seitsemän prosenttia kaupoista kertoikin jo kävijämäärän olevan suurempi kuin viime vuonna, sanoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää. Tilastot perustuvat yhdistyksen kuukausittain keräämään myynti- ja kävijätilastoon.

Urheilukauppa käy, muotikauppa vielä yskähtelee

Urheilukauppa on toipunut koronakriisistä lähes kokonaan ja kesäkuussa urheilukauppa jatkoi kasvuaan. Tekstiilien myynti urheilukaupoissa kasvoi 14 prosenttia, kenkien viisi prosenttia ja urheiluvälineiden peräti 38 prosenttia. Polkupyörien myynti kasvoi kesäkuussa 69 prosenttia. Vuoden alusta urheilukauppa on enää miinuksella vain -3,1 prosenttia. Yrityskohtaisia eroja tosin on.

Toisin on muotikaupassa. Tammi-kesäkuussa muotikauppa on vähentynyt yhteensä 23 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kesäkuussa naisten vaatteiden kauppa kääntyi jo 3,5 prosentin kasvuun, mutta miesten vaateostokset jatkoivat laskua -8,8 prosenttia edellisvuodesta.

–Naisten vaateostot ovat toipuneet koronakriisistä miesten vaatekauppaa nopeammin. Etätyön jatkuminen näkyi nyt erityisesti miestenvaatemyynnissä, harmittelee Kankaanpää.

Verkkokaupan kasvu ei riitä kuromaan umpeen kivijalan menetyksiä

Verkossa vaatteiden kauppa kasvoi kesäkuussa 196 prosenttia ja kenkien 250 prosenttia, mutta verkkokaupan kasvu on hidastunut kivijalkakaupan piristyessä. Kaiken kaikkiaan alalta on kuitenkin kadonnut myyntiä kuluvana vuonna peräti 420 miljoonan euron edestä.

–Tällä hetkellä vain puolet muotikaupan toimijoista odottaa myynnin kasvavan seuraavan kolmen kuukauden aikana, Kankaanpää arvioi loppukesän ja alkusyksyn myyntiodotuksia.

Muoti- ja urheilukauppa työllistää suoraan 56 000 suomalaista. Kaupunkien keskustoissa ja kauppakeskuksissa muoti- ja urheilukaupan myymälöitä on 3 000. Liikevaihtoa ala tekee 4,7 miljardia euroa vuosittain, josta urheilukauppa 1,1 miljardia.

Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Muoti- ja urheilukauppa ry, +358 400 600 037, velimatti.kankaanpaa@muotijaurheilukauppa.fi

Muoti- ja urheilukauppa ry edustaa vaate-, urheilu- ja kenkäkauppaa. Sen jäseniä ovat muoti- ja urheilukaupan ketjut, tavaratalot ja marketit sekä tavarantoimittajat. www.muotijaurheilukauppa.fi

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä