Muotikaupoissa myynti on vähentynyt koronakriisin aikana jo 388 miljoonalla eurolla. Muotikaupoissa myynti jatkoi laskuaan ja väheni toukokuussa 32 % vuoden takaisesta. Markettien ja tavaratalojen myynti laski samaan aikaan 19,6 % ja ketjuissa laskua kertyi peräti 46,3%. Urheilukaupoissa sitä vastoin myynti kasvoi 32 %. Kengät ja eritoten urheiluvälineet ovat käyneet kaupaksi.

 

Urheilukaupalla menee koronakriisistä huolimatta, tai nimenomaan sen ansiosta hyvin. Mailapelit, kuten tennis ja golf, myyvät tällä hetkellä kaikista kanavista poikkeuksellisen hyvin.

 

– Tilanne on mahdollistanut omaehtoisen liikunnan harrastamisen, mutta ei juhlien järjestämistä, mikä näkyi varsinkin toukokuun myynnissä suoraan. Erityisesti polkupyörien myynti lähes kaksikertaistui viimevuoden toukokuusta, kertoo toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää Muoti- ja urheilukauppa ry:stä.

 

Muotikaupan käydessä laimeasti kivijalassa, vaatteiden verkkokauppa on yli kaksinkertaistunut ja jalkineiden kolminkertaistunut. Verkkokaupan suhteellinen kasvu ei kuitenkaan korvaa kivajalan menetyksiä.

 

–Monet myymälät toimivat edelleen lyhennetyillä aukioloajoilla. Nyt kun ravintolat ovat avautuneet ja pandemian aiheuttama pelko hälvenemässä, myös kivijalka alkaa toipua. Myymälöissä odotetaan myös etätyön vähenemisen muuttavan tilannetta, Kankaanpää arvioi.

 

Silti paluu pandemian edeltävään aikaan ei näytä nopealta. Kauppakeskuksissa, joissa viruksen isku myymälöiden asiakasmääriin on ollut kovinta, joudutaan vielä pitkään rajoittamaan aukioloaikoja.

 

–Tyhjille käytäville ei ovia kannata avata. Kannattavuudesta joudutaan entistä tarkemmin pitämään huolta ja kuluttajien voi olla hyvä varautua siihen, ettei kaikilla ole mahdollisuutta pitää ovia auki aamusta illan viimeisiin tunteihin, sanoo Kankaanpää.

 

Työvoimaa muotikaupassa on edelleen lomautettuna ja muun muassa kesätöitä on tarjolla poikkeuksellisen vähän.

 

–Myynnin vähentyminen 388 miljoonalla eurolla on iso isku pienillä katteilla toimivalle muotikaupalle, jonka likviditeetti roikkuu rekeissä sesongin ohi. Jos koko talouselämälle on tarjolla 300 miljoonaa, ei tuet pitkälle auta. Lisäksi monet paljon työllistävät kaupat ovat jääneet tukien ulkopuolelle, koska kaupat ovat ulkomaisten yritysten tytäryhtiöitä. Eikö nyt tarvittaisi jokaista yritystä investoimaan tai pitämään investointinsa tuottavana Suomessa, Kankaanpää kysyy.

 

Muoti- ja urheilukauppa työllistää suoraan 56 000 suomalaista. Kaupunkien keskustoissa ja kauppakeskuksissa muoti- ja urheilukaupan myymälöitä on 3 000. Liikevaihtoa ala tekee 4,7 miljardia euroa vuosittain, josta urheilukauppa 1,1 miljardia.

 

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä