Muoti- ja urheilukaupan myynti kehittyi hyvällä plussalla maaliskuun alkuun saakka. Koronakriisin myötä kuluttajat kaikkosivat ja myynnit romahtivat muotikaupoissa peräti –51 % ja urheilukaupoissa –27 %. Viimeisten myyntiviikkojen aikana tilanne on entisestään huonontunut ja myynti on romahtanut yli 90 % viikkotasolla edelliseen vuoteen nähden. Monet erikoisliikkeet ovat sulkeneet ovensa täydellisen asiakaskadon takia ja samanaikaisesti kevään sekä kesän aiemmin tilattuja tuotteita toimitetaan suljettuihin myymälöihin.

 

Vaikka verkkokauppa kasvoi maaliskuussa vaatteissa 82 % ja kengissä 63 %, on verkkomyynnin volyymi edelleen vain noin seitsemäsosa myymäläkauppaan verrattuna.  Muoti- ja urheilukauppa ry:n kokoamien ennakkotilastojen mukaan myynnin arvosta on maaliskuun aikana kadonnut 151 miljoonaa euroa.

 

–Ennakkotiedot huhtikuun myynneistä ovat karmivia.  Myynti on pudonnut niin alas, että nyt joka ikinen kuukausi kaupan arvosta katoaa 310 miljoonaa euroa, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

 

Toimialalla työntekijät, erityisesti myymälöiden myyjät, on laajasti lomautettu. Samaan aikaan vuokrat juoksevat ja yritysten maksukyky on erittäin huono. Suurin osa isoista vuokranantajista ei edelleenkään ole ymmärtänyt tilanteen vakavuutta, eikä ole tullut lainkaan vastaan vuokratasossa tai maksuajoissa. Esimerkiksi ravintola-alalla vuokranantajat ovat saaneet vuokravapaita kuukausia, mutta muotikaupalle ei vastaavia etuja ole myönnetty.

 

–Vaikka saataisiin kustannuksia siirrettyä, yritysten maksukyky palautuu hitaasti. Kevään sesonkitavara on kaupoissa ja uutta tilattua tavaraa tulee sisään kiinni oleviin myymälöihin. Mitä kauemmin poikkeustila kestää, sitä pidempään seuraukset vaikuttavat. Jos yrityksiä ajautuu vararikkoon, markkinoille joudutaan poistamaan tavaraa, mikä edelleen sekoittaa tulevien sesonkien myyntiä, Kankaanpää arvioi.

Valtio tekemät toimet koetaan toimialalla liian hitaina ja kankeina.

–Takausjärjestelyt eivät toimi muotikaupan yrityksille, joissa Finnveran vaatima omavastuu on kiinni myymälöissä seisovissa varastoissa. Tarvitaan järeämpiä tukitoimia, ja on vaikea ymmärtää, miksi myös Suomessa ei voitaisi estää terveiden kauppojen kaatumisia myöntämällä suoria vuokratukia muiden pohjoismaiden tavoin, esittää Kankaanpää.

 

Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Muoti- ja urheilukauppa ry, +358 400 600 037, velimatti.kankaanpaa@muotijaurheilukauppa.fi

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä