Suomalaiset kuluttavat vaatteisiin ja jalkineisiin 4,2 % kokonaiskulutuksestaan. Se on 0,7 prosenttiyksikköä EU:n keskiarvon alapuolella. Vuodesta 2015 suomalaisten vaate- ja kenkäkulutuksen arvo on laskenut lähes 5 %.

 

Suomessa ja Ruotsissa on samanlainen ilmasto ja siihen sopiva käytännöllinen, rento pukeutumiskulttuuri. Silti ruotsalaiset kuluttavat rahaa vaatteisiin ja kenkiin 20,5 % suomalaisia enemmän. Virolaiset kuluttavat vaatteisiin ja kenkiin jopa 7 % kokonaismenoistaan. Itä-Euroopassa vaatekulutus on kasvanut huomattavasti muuta Eurooppaa nopeammin.

 

Suomessa on toisin. Muoti- ja urheilukauppa TMA ry:stä kerrotaan, että vuodesta 2015 suomalaisten vaate- ja kenkäkulutuksen arvo on laskenut lähes 5 %, mikä on rahassa noin 180 miljoonaa euroa.

 

– Eniten suomalaisten kulutus putosi vuosien 2012 ja 2014 välillä, yhteensä 7,4 %. Sen jälkeen olemme eläneet kasvun vuosia, mutta vaate- ja kenkäkaupassa se ei ole näkynyt, kertoo TMA:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

 

Miesten osuus vaatekulutuksesta on noussut, mutta on edelleen reilun kolmanneksen pienempi naistenvaatteisiin verrattuna.

 

Suomalaiset käyttävät rahaa vaatteisiin 61 euroa enemmän kuin muissa EU-maissa keskimäärin. Ruotsalaisiin kuluttajiin verrattuna suomalaiset kuitenkin käyttävät rahaa vaatteisiin 145 euroa vähemmän, vaikka ostovoima on molemmissa sama.

 

–Vaikkapa keskilämpötiloja vertaamalla suomalaiset voisivat kuluttaa vaatteisiin 260 euroa enemmän, jotta olisimme italialaisten kanssa samalla kulutustasolla. Italialaiset kuluttavat 181 euroa eli n.800 kg hiilidioksidia suomalaisia enemmän vaatteisiin, vaikka Suomessa keskilämpötila on peräti 13 astetta alhaisempi. Suomalaisten syyllistäminen vaatehankinnoissa ei lukujen valossa osu oikeaan maaliin, kun ottaa vielä huomioon pukeutumisen välttämättömyyden ja vaikutuksen henkiseen mielentilaan ja hyvinvointiin, kuvailee Kankaanpää.

 

Kenkiin suomalaiset puolestaan käyttävät 11 euroa vähemmän kuin muut eurooppalaiset. Vuonna 2018 suomalaiset ostivat 2,5 % enemmän kenkäpareja, mutta samalla tuotteet olivat keskimäärin aikaisempaa halvempia. Erityisesti lasten kenkien määrät ja kulutukseen käytetty rahamäärä putosivat.

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä