Muoti- ja urheilukaupasta on muutamassa vuodessa siirtynyt kymmenesosa verkkoon. Vuoden 2018 lopussa muodin ja urheilun ulkomaisen verkkokaupan arvo nousee jo 400 miljonaan euroon. Muoti- ja urheilukauppa vaatii kaupunkikeskustojen elinvoimaisena pitämistä ja ennakkoasenteiden kuoppaamista.

 

Viidessä vuodessa verkkokaupan markkinaosuus on kolminkertaistunut ja nyt joka kymmenes vaate ja kenkä ostetaan verkosta.

 

– Kuluttajien ostotottumusten muutos on ollut niin Suomessa kuin EU-maissa nopea ja vaikuttaa paitsi kauppaan myös kaupunkirakenteeseen, kertoo Muoti- ja urheilukauppa TMA ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

 

Kuluttajille tarjolla olevien palveluiden määrä kasvaa jatkuvasti, mutta kuluttajan käytössä oleva aika ei juurikaan muutu. Kaupan saavutettavuus ohjaa kuluttajan ostosten suuntaa voimakkaammin kuin koskaan ennen.

 

– Käytännössä kuluttajien tavoittaminen ja asiakkaan saaminen kivijalkaan on yhä vaikeampaa. Verkkokauppa kulkee kuluttajan taskussa käytännössä koko ajan, mikä kasvattaa kilpailu kuluttajan huomiosta, Kankaanpää sanoo.

 

Kankaanpään mukaan kuluttajien siirtyminen verkkokauppaan on ollut huomattavasti kaupunkisuunnittelua nopeampaa.

 

– Taantuman ja verkkokaupan kasvun seurauksena Suomesta myymäläpinta-alaa arvioidaan vähentyneen noin 100 000 neliömetriä muoti- ja urheilukaupasta. Samaan aikaan vuoden 2017 lopussa pelkästään pääkaupunkiseudulla rakenteilla oli 280 000 vähittäiskaupan neliötä.

 

Kehitys ei voi olla vaikuttamatta kaupunkisuunnitteluun ja taajamien elinvoimisuuteen.

 

– Nyt kilpaillaan oikeasti siitä, missä kaupat sijaitsevat ja mistä ne vähenevät. Jos asiointi tehdään tai koetaan vaikeaksi, asiakas valitsee helpomman kohteen tai verkko-ostokset. Tähän  liikennerajoitukset ja -maksut  sopivat huonosti, Kankaanpää arvioi.

 

Verkkokaupan kärkimaassa Hollannissa tilanne on johtanut joidenkin pienkaupunkien keskustojen autioitumiseen. Keskustojen palvelukokonaisuus edellyttää merkittävästi enemmän kävijöitä kuin keskusta-alueella asuu ihmisiä, mikä puolestaan edellyttää merkittävää liikennettä.

 

– Muoti- ja urheilukauppa hallitsee kaupunkikuvaa. Voi perustellusti kysyä, miten moni ravintola tai palvelu säilyy elinvoimaisena, jos vaatekaupat lähtevät? Siksi kauppoihin pääsy on turvattava. Erityisen tärkeää se on Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla, joka edustaa noin 40 % koko maan muoti- ja urheilukaupasta, vaatii Kankaanpää.

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä