Liikenne- ja viestintäministeriön maaliskuinen ilmoitus sähköavusteisten polkupyörien mahdollisesta 400 euron tuesta pysäytti pyöräkaupan kolmeksi viikoksi. Lopputulos oli kuitenkin se, ettei hankintatukea tullut. Jäikö tästä pahimpaan aikaan käydystä tukikeskustelusta käteen muuta kuin markkinahäiriö?

Muoti- ja urheilukauppa TMA ry:n mielestä maailma on kummallinen; sähköauton hankintaa tuetaan, mutta sähköpyörän hankintaa ei. Viime viikkoina käyty keskustelu sähköavusteisten polkupyörien mahdollisesta hankintatuesta aiheutti vakavan markkinahäiriön, jota kesti kolme viikkoa.

– Myyntiluvuista käy ilmi, että suomalaiset kuluttajat panttasivat hankintapäätöksiään. Polkupyörien kauppa hidastui pahasti, kertoo yhdistyksen toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

Kankaanpään mukaan keskustelun ajankohta oli urheilukaupalle kaikista pahin mahdollinen.

– Seuraavan kerran, kun mitään tällaista valmistellaan, se tulisi tehdä sesongin jälkeen loppuvuodesta. Päätös pitää olla tehtynä hyvissä ajoin ennen pyöräilykauden alku, siis alkutalvesta.

Nyt ruotsalaiset saavat tukea, mutta suomalaiset eivät. Ainoa hyvä tilanteessa Kankaanpään mukaan on se, että Ruotsin tuen voi saada vain ruotsalaisen henkilötunnuksen omaava. Muuten Suomessa vesitetty tukipäätös olisi suunnannut kuluttajat verkko-ostoksille Ruotsiin.

Yhdistyksen mukaan tukijärjestelmä voisi kannustaa pyöräilyyn myös uusia käyttäjäryhmiä, mikä voisi ohjata osan kuluttajista pois autoiluista.

 

Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Muoti- ja urheilukauppa TMA ry

+358 400 600 037, veli-matti.kankaanpaa@textile.fi.

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä