Autoverokeskustelu hyydytti autokaupan vuosi sitten. Nyt sama uhkaa toistua urheilukaupassa sähköpyörien hankintatuesta käytävän keskustelun johdosta. 

 

Pyöräilykausi on alkamassa, mutta hankintapäätöksiä pantataan niin kauan, kun hankintatukea vatvotaan julkisuudessa. Kaavailtu kiinteä hankintatuen osuus pyörän hankintahinnasta on huomattavasti auton hankintaveron osuutta korkeampi. Täten tuki olisi merkittävä markkinaohjaaja.

 

Polkupyörien verkkokauppa ulkomailta kasvaa nopeasti ja siksi ostohintaan vaikuttavan tuen tulisi olla Ruotsin mallin kaltainen.

 

– Kiinteä tuki ohjaa kulutusta halpoihin pyöriin ja se saattaisi jopa jäädyttää 500-900 euron hintaisten polkupyörien kaupan. Ruotsin tukijärjestelmä olisi tasapuolisempi ja kannustaisi pyöräilyyn myös uusia käyttäjäryhmiä. Se voisi jopa ohjata osan kuluttajista pois autoilusta, kertoo Muoti- ja urheilukauppa TMA ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

 

Ruotsissa tuki on 25 % sähköpyörän hankintahinnasta, mutta enintään 10000 kruunua.

 

– Hyvää esityksessä on se, että tuen voi saada takautuvasti 1.4. jälkeen tehtyihin hankintoihin. Näin vältetään markkinahäiriö, joka johtaisi pahimmillaan koko pyöräkaupan hyytymiseen, arvioi Kankaanpää.

 

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti maanantaina, että sähköavusteisen polkupyörän ostaja voisi saada valtiolta 400 euron tuen, joka astuu voimaan 1.7.2018. Tuen voisi saada takautuvasti jo 1.4. jälkeen ostetuista sähköpyöristä.

 

Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Muoti- ja urheilukauppa TMA ry, +358 400 600 037, veli-matti.kankaanpaa@textile.fi.

 

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä