Verkkokaupan arvonlisäverouudistus tulee helpottamaan suomalaista muoti- ja urheilukauppaa, mutta siirtymäaika on liian pitkä. EU:n ulkopuolelta tulevien vaate- ja kenkäostosten arvo kasvaa peräti 70 % kuluvana vuonna. 

 

EU:n sisäisen verkkokaupan arvonlisäverotus uudistuu. Uudistuksessa sähköisten palvelujen erityisjärjestelmä MOSS laajenee koskemaan kaikkia palveluja ja tavaroiden verkkokauppaa. Suomalaisille verkkokaupoille uudistus avaa laajentumisen mahdollisuuden. Käytännössä yritysten ei uudistuksen myötä tarvitse rekisteröityä erikseen VAT-velvollisiksi kaikkiin EU-maihin, joihin yritys myy tuotteitaan.

 

– Joissakin maissa verovelvolliseksi rekisteröityminen on maksanut jopa 10 000 euroa. Se on monelle yritykselle iso kynnys laajentua, kertoo toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää  TMA ry:stä.

 

Uudistukseen kuuluu myös arvonlisäveron minimirajasta luopuminen EU:n ulkopuolisessa verkkokaupassa. Esimerkiksi Aasiasta ostetuista tuotteesta joutuu jatkossa maksamaan arvonlisäveron samaan tapaan kuin Suomesta ostetustakin.

 

Muoti ja urheilukaupan näkökulmasta uudistus tulee liian hitaasti, vasta vuonna 2021.

– Esimerkiksi kuluttajien vaate- ja kenkäostokset EU:n ulkopuolelta ovat kasvaneet 71 % kuluvana vuonna. Pääosin Kiinasta ja USA:sta.

 

EU:n ulkopuolelta tulevista paketeista 79 % oli ns. vähäarvoisia lähetyksiä, joista ei kanneta arvonlisäveroa. Tullin mukaan peräti 65 % yli 22 euron arvoisista lähetyksistä jää silti arvonlisäverokannon ulkopuolelle, koska pakettien myyjät merkitsevät tavaran arvon todellista arvoa alhaisemmaksi.

– Muoti- ja urheilukaupalle tämä kaupan epätasapuolinen kohtelu on aiheuttanut merkittäviä menetyksiä, summaa Kankaanpää.

 

TMA ry edustaa tekstiili-, vaate-, urheilu- ja kenkäkauppaa. Sen jäseniä ovat muoti- ja urheilukaupan ketjut, tavaratalot ja marketit sekä tavarantoimittajat. www.textile.fi

 

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä