Mediassa on esitetty osin virheellistä tietoa käyttämättömien vaatteiden polttamisesta. Käytännössä kaikki vaatteet, jotka kauppaan päätyvät myyntikuntoisina, myydään kuluttajille. Myymälöihin päätyy hyvin vähän myyntikelvottomia vaatteita, koska ne karsitaan lähtökohtaisesti jo laaduntarkkailussa pois. Yleisimmät syyt tuotteen hylkäykseen ovat kemikaalipitoisuudet, mitoitusvirheet, kuljetuksessa tullut homehtuminen ja käsittelyvauriot. Hylätyt tuotteet tuhotaan polttamalla.

Suomessa poistetaan laatuongelmien vuoksi noin 60 000 vaatekappaletta vuosittain. Tämä on alle puoli promillea kokonaismyyntimääristä. Jos vaatteet eivät ole käyttökelpoisia, ne eivät saa päätyä esimerkiksi hyväntekeväisyyden keräyslaatikoihin. Sen tähden tuotteet poltetaan. Kuluttajienkaan ei tule viedä keräyslaatikoihin muita kuin ehjiä ja hyväkuntoisia vaatteita. Tekstiilijätteen määrä nostaa kierrättäjän kustannuksia ja tuotteet menevät joka tapauksessa poltettavaksi. Uudelleen käytettäviksi kelpaamattomat vaatteet kuluttajan kannattaa toimittaa sekajätteen mukana poltettavaksi.

Suomessa poistetuista vaateista kerätään vuosittain noin 8 %, josta Suomen ympäristökeskuksen selvityksen mukaan 1,6 % käytettiin uudelleen Suomessa. Euroopan unionissa poistovaatteista käytetään uudelleen vaatteina 2 %, viedään kehitysmaihin 6 % ja 10 % kierrätetään materiaalina lähes kokonaan muuhun kuin vaatekäyttöön laatusyiden vuoksi. Materiaalin hyödyntäminen ei ole kasvanut keruun myötä.

Ratkaisut, joilla koko käytönjälkeinen tekstiilijäte voitaisiin hyödyntää, ovat toistaiseksi kokeiluasteella. Todennäköisesti kaiken keruutekstiilin kierrättäminen vaatisi usean maan yhteisen kierrätyslaitoksen, jotta kierrätettävän materiaalin määrä olisi jatkuvasti riittävä ja käsittely taloudellisesti kannattavaa. Tekstiilikuituja käyttävä teollisuus on valtaosin EUn ulkopuolella. Yli 90% Suomessa myydyistä vaatteista valmistetaan EUn ulkopuolella, pääsosin Aasiassa, mikä voi merkitä sitä, että todennäköisesti myös kierrätyslaitosten kannattaa sijaita siellä.

Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Tekstiili- ja muotialat TMA, +358 400 600 037, veli-matti.kankaanpaa@textile.fi.

Tekstiili- ja muotialat TMA ry edustaa vaate-, urheilu- ja kenkäkauppaa. Sen jäseniä ovat muoti- ja urheilukaupan ketjut, tavaratalot ja marketit sekä tavarantoimittajat. www.textile.fi

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä