Viime päivinä eri medioissa on käyty vilkasta keskustelua muovipussien maksullisuudesta. Mistä oikeastaan on kysymys? Taustalla on EU-direktiivi, jonka tarkoituksena on vähentää muovijätteen syntymistä ja merten roskaantumista. Euroopan unionin tavoitteena on vähentää muovipussien käyttöä niin, että vuoden 2025 loppuun mennessä muovipusseja kulutetaan vuodessa enintään 40 kappaletta henkeä kohden. Nyt määrä on liki 200 kappaletta. Suomessa muovipussien käyttöä pyritään vähentämään vapaaehtoisilla toimenpiteillä, joista yksi on muovipussien muuttuminen maksullisiksi myös käyttö- ja erikoistavarakaupan piirissä. Jo aiemmin muovipussit ovat olleet maksullisia päivittäistavarakaupassa.

Kussakin Euroopan unionin maassa voidaan itsenäisesti päättää keinoista, joilla muovipussien kulutusta vähennetään. Suomessa kuluttajat käyttävät jo tällä hetkellä muovipusseja muita EU-maita huomattavasti vähemmän. Muoti ja urheilukaupoista suomalaiset kantavat noin 12 kassia henkeä kohti vuodessa ja yhteensä kaikista kaupoista 55 muovikassia. Suomessa on katsottu, että parhaaseen tulokseen meillä päästään vapaaehtoisuudella, ilman yhteiskuntaa rasittavaa lainsäädäntöä. Suomessa uskotaan, että muovipussien maksullisuudella voidaan ohjata kulutusta siten, että kestokasseja käytetään enemmän ja muovipussien määrä vähenee.

Maksullisuuden vaihtoehtona on lainsäädäntö, jossa valitaan joko Italian mallin mukainen muovipussien täyskielto tai haittavero, joka nostaisi muovipussin hinnan 50 senttiin kappaleelta. Kumpikin vaihtoehto olisi niin kaupan kuin kuluttajankin kannalta epäedullinen. Nyt valitulla vapaaehtoisella maksullisuudella säästetään sekä kuluttajan kukkaroa että valtion menoja, sillä valtion ei tarvitse rakentaa hallintoa muovipussien määrän seuraamiseksi ja haittaverojen kantamiseksi. Siten myös muovipussi on kuluttajalle vapaaehtoisena maksuna halvempi.

Vuonna 2015 muuttuneen EU:n pakkausjätedirektiivin (2015/720/EU) tavoitteena on vähentää kevyiden muovisten kantokassien kulutusta ja merten roskaantumista. Lisäksi Suomessa merten roskaantumiseen pyritään puuttumaan myös valtioneuvoston hyväksymällä Suomen merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelmalla vuosille 2016–2021. Ohjelmassa esitetään Itämeren roskaantumisen vähentämiseksi toimenpide-ehdotusten laatimista erityisesti muoviroskan vähentämiseksi.

Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Tekstiili- ja muotialat TMA, +358 400 600 037, veli-matti.kankaanpaa@textile.fi.

Tekstiili- ja muotialat TMA ry edustaa vaate-, urheilu- ja kenkäkauppaa. Sen jäseniä ovat muoti- ja urheilukaupan ketjut, tavaratalot ja marketit sekä tavarantoimittajat. www.textile.fi

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä