Muoti- ja urheilukaupan kevät ei yllättänyt positiivisesti, vaikka kuluttajien luottamus on ennätyskorkealla. Alalla odotettiin pientä kasvua, mutta toukokuun kylmä sää ja poikkeukselliset lumisateet halvauttivat kesävaatteiden ja –tavaran myynnin. Muotikauppa jäi tammi-toukokuussa 4 % miinukselle ja urheilukauppakin laski 2,6 %.

Toukokuu on muoti- ja urheilukaupan kevätsesongin tärkein myyntikuukausi, joten suhdanteet antoivat odottaa pientä kasvua. Miesten vaatemyynti kuitenkin laski 3,5 % ja naisten 4,2 %. Urheilukaupassa välinemyynti takkusi, mutta vaatteita ja kenkiä myytiin 5 % viime vuotta enemmän. Kodintekstiilimyynti on jatkanut varsin ripeää 12 % kasvua.

Muoti- ja urheilukaupassa sääolot vaikuttavat paljon siihen, mitä ostetaan ja mitä jätetään ostamatta.

”Kesätavaran myynti on takunnut ja eurooppalainen myyntisesonki on sopinut huonosti Suomen vaihtuvaan ilmastoon. Muualla Euroopassa alennusmyynnit jo alkoivat, kun meillä säiden takia sesonki vasta pääsi vauhtiin”, kertoo toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää, Tekstiili- ja muotialat TMA ry:stä.

Samalla Kankaanpää muistuttaa, ettei taloudelliset tosiasiat ole muuttuneet. Työttömiä oli muoti- ja urheilukaupan parhaana vuonna 2011 noin 250 000 ja nyt heitä on 75 000 enemmän. Verotus on edelleen tiukkaa ja ostovoima matala.

Talous on kuitenkin yllättänyt viime aikoina kaikki ennusteet. ”Suomessa jopa yksityisen kulutuksen ennustetaan nyt kasvavan, mikä lupaa hyvää alkua syksyn myynteihin”, arvioi Kankaanpää.

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä