Muotikaupassa viimeiset kolme vuotta ovat olleet tylyä katseltavaa. Liikkeitä on lopetettu ja myyntiluvut ovat pienentyneet. Vaatekaupan arvo on supistunut Suomessa samalle tasolle kuin vuonna 2008. Vaatemyynti urheilukaupoista on kasvanut, mutta se ei läheskään vastaa muotimyymälöiden myynnin laskua. 

Elokuussa muotikauppa kasvoi aidosti ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Alalla kuitenkin pohditaan, mistä riittää virtaa kasvun jatkumiseen.

Vaatteiden ja kenkien kulutus pysyy kasvussa vain jos työllisyys paranee, työttömyyden pelko vähenee ja kuluttajilla on turvallinen tunne kuluttaa edes välttämättömyyksiin. Mutta riittääkö kilpailukykysopimus ja verojen alennukset suomalaisille kuluttajille?

”Ruotsissa veroja kevennettiin paljon ennen meitä ja kauppa voi siellä hyvin. Teollisuustuotanto on Ruotsissakin laskenut, mutta muotikauppa on käynyt kiitettävästi. Verohelpotuksin on pidetty huolta kuluttajien ostovoimasta. Nyt Suomessa luvatut veronalennukset lupaavat hyvää myös muoti- ja kenkäkaupoille” sanoo toteaa Tekstiili- ja muotialat TMA ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

Talven tuloon emme voi vaikuttaa ja säätila määrää paljon, kuinka kaupan ovet käyvät. Voiko talventuloa ennustaa? Riittääkö kuluttajille rahaa vaatteisiin ja kenkiin vai ostavatko he muuta? Näihin kysymyksiin vastataan 21.9. järjestettävässä Suhdanteet 2017 – käyttö- ja kulutustavarakaupan tulevaisuus –seminaarissa. Median edustajat ovat tervetulleita tapahtumaan.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää, Tekstiili- ja muotialat TMA, 0400-600 037, veli-matti.kankaanpää@textile.fi

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä