Muodin verkkokaupan kasvu on hidastunut

Tiedote. Julkaistu: 03.05.2016 klo 10:03
Tekstiili- ja muotialat TMA ry

Muodin verkkokauppa on kasvanut vuosia, mutta kasvu on osoittanut hidastumisen merkkejä Euroopan johtavissa verkkokaupan maissa. Englannissa muodin verkkokauppa kasvoi vuosia noin 20 prosentin vuosivauhtia, kun sen tänä vuonna odotetaan jäävän puoleen entisestä. Suomessa kasvu on toistaiseksi jatkunut.

Viime vuonna muodin verkkokauppa muista Euroopan maista Suomeen kasvoi 22 prosenttia. Verkkokauppakohtaisesti myynnin kasvuluvut pienenivät, kun yhä useampi verkkokauppa myi Suomen markkinoille. Eurooppalaisten verkkokauppojen markkinaosuus vaate- ja kenkämyynnistä nousi 4,5 prosenttiin.

Alan toimijat kamppailevat yleisten verkkokaupan ongelmien kanssa. Konversioaste muodin verkkokaupassa on varsin matala. Vain 1,58 prosenttia verkkokaupassa käyneistä tekee ostoksen. Ongelmista suurin, tuotteiden palautusprosentti on korkea 16,5. Joissain vaateryhmissä jopa yli 30 prosenttia.

Euroopan komissio kuitenkin uskoo verkkoliiketoiminnan olevan unionin kasvun moottori.

”Määräänsä enempää kauppa ei kasva”, toteaa Tekstiili- ja muotialat TMA ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää. ”Kasvun hidastumisesta voi päätellä, että Euroopassa muodin verkkokauppa alkaa lähestyä kypsää markkinaa.”

Euroopan komissio on myös väläytellyt, että verot maksettaisiin myyjän kotimaahan.

”Suomen muotikaupalle tilanne olisi dramaattinen, sillä Suomessa arvonlisäverokanta on viisi prosenttiyksikköä Saksaa korkeampi. Muutos olisi kriittinen kilpailukyvyn heikennys Suomessa toimiville muoti- ja urheilukaupoille”, sanoo Kankaanpää.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää, Tekstiili- ja muotialat TMA, 0400-600 037, veli-matti.kankaanpää@textile.fi

Tekstiili- ja muotialat TMA ry on muoti- ja urheilukaupan edunvalvontajärjestö. TMA:n jäseniä ovat muoti- ja urheilukaupan ketjut, tavaratalot ja marketit sekä tavarantoimittajat.

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä