19.1.2016

Muotikauppa on laskenut jo kolme vuotta peräkkäin. Vuonna 2015 muotikaupan syöksyi liki 8 prosentin laskuun. Vuosi 2016 ei sekään lupaa hyvää. Ostovoiman lasku syö kulutusta ja vaarassa ovat etenkin elintasokulutuksen alat, kuten muoti.

Vuonna 2015 muotikauppa laski 7,7 prosenttia. Erityisesti naisten vaatteiden myynti laski 9,1 prosenttia, mikä on yli puolet koko muotikaupasta. Koko vaatekaupan arvo väheni 5,9 prosenttia, urheilukauppa mukaan lukien.

”Muotikauppa on ollut laskussa jo monta vuotta. Rennompi pukeutumismuoti on taantumassa suosinut urheiluvaatekauppaa”, toteaa Tekstiili- ja muotialat TMA ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää. ”Kuluttajat myös suosivat edullisempia ja alennettuja tuotteita, mikä on laskenut euromääräistä myyntiä.”

Syyssäiden jatkuminen vuoden loppuun saakka haittasi talvivaatteiden ja –kenkien myyntiä. Joulukauppakaan ei tuonut muutosta synkkään tilanteeseen. Joulukuussa muotikaupan myynti laski 4,8 prosenttia ja urheilukaupan 1,9 prosenttia.

Ulkomainen muodin ja urheilun verkkokauppa kasvoi viime vuonna 20 prosenttia. Se ei kuitenkaan ole syypää kotimaisen myynnin pudotukseen. Kankaanpään mukaan ulkomaisen verkkomyynnin kasvu nappasi vain kymmenyksen myynnin arvon laskusta.

Vuoden 2016 odotukset ovat edelleen kaksijakoiset. Kaikki elintasokulutus, kuten tyypillisesti muoti, tulee kärsimään tulojen leikkauksista. Taantumassa varsinkin kalliiden ja keskihintaisten vaatteiden myynti on laskenut. Vaikka myyntimäärät odotetusti kasvaisivat, myynnin arvo ei välttämättä nouse samassa suhteessa. Suomalaisilla on patoutunutta kysyntää, joka voi nopeasti purkautua, mutta vain jos kulutusta kalvava epävarmuus väistyy ja kuluttajat eivät pelkää työttömyyttä.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää, Tekstiili- ja muotialat TMA, 0400-600 037, veli-matti.kankaanpää@textile.fi

Tekstiili- ja muotialat TMA ry on muoti- ja urheilukaupan edunvalvontajärjestö. TMA:n jäseniä ovat muoti- ja urheilukaupan ketjut, tavaratalot ja marketit sekä tavarantoimittajat. www.textile.fi

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä