Tekstiilituotteen ja jalkineen valmistaminen ei ole mahdollista ilman kemikaaleja, mikäli tuotteilla halutaan olevan nykyaikaisia ominaisuuksia. Vajavaiset tiedot kemikaalien terveysvaikutuksista erehdyttävät kuluttajaa. Säädökset velvoittavat, että kaikki myynnissä olevat tuotteet ovat turvallisia käyttää. Monien kemikaalien käyttö on vaatteissa kiellettyä ja uudet kemikaalirajoitukset tehdään tutkimusten perusteella.

Kemikaalit, väriaineet, viimeistely- ja kiinnitysaineet ovat olennainen osa nahka- ja tekstiilituotteita. Kehrääminen, kutominen, neulominen, värjäys, viimeistys ja nahan valmistus vaativat kemikaalien käyttöä.

”Ilman kemikaaleja tuotteet kestäisivät kulutusta huonosti ja ne voisivat olla jopa vaarallisia, esimerkiksi helposti syttyviä. Ilman väriaineiden käyttöä tuotteet olisivat myös lähes samanvärisiä”, kertoo Tekstiili- ja muotialat TMA ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää.

Myyntiin tulevien tekstiili- ja nahkatuotteiden tulee täyttää kemikaaleja koskevat vaatimukset. Lainsäädäntö määrää rajat tai kieltää eräiden aineiden esiintymisen tekstiili- ja nahkatuotteissa kokonaan.

Kalvovaatteissa olevan fluoriyhdisteet ovat herättäneet kuluttajissa huolta. Vaatteen käyttäjälle fluoriyhdisteet eivät Tanskan ympäristöministeriön tutkimuksen mukaan muodosta riskiä. Näitä aineita käytetään, jotta kalvovaatteet säilyttäisivät hengittävyytensä tai vaatteita ei tarvitsisi pestä niin usein, sillä pesu on vaatteen elinkaaren ympäristöä eniten kuormittava osa. PFC-yhdisteitä on jo kielletty ja paraikaa arvioidaan myös muita fluoriyhdisteitä, niiden mahdollisten vesieliöstö vaikutusten vuoksi.

Tekstiileille voidaan lisätä likaa hylkiviä ominaisuuksia viimeistyskäsittelyillä siten, että estetään lian tunkeutuminen tuotteeseen tai helpotetaan sen poispeseytymistä pesun yhteydessä.

”Kalvo- ja urheiluvaatteissa tekstiilien ominaisuudet korostuvat.  Kalvovaatteen hyöty katoaa, jos kangas ei hengitä esimerkiksi likaantumisen vuoksi. PFC-yhdistettä käytetään, koska kuluttajien vaatimukset varsinkin ulkoilu- ja urheiluvaatteiden hengittävyydelle ja samalla vedenkestolle ovat korkeat”, toteaa Kankaanpää.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää, Tekstiili- ja muotialat TMA, 0400-600 037
veli-matti.kankaanpää@textile.fi

Tekstiili- ja muotialat TMA ry on muoti- ja urheilukaupan edunvalvontajärjestö. TMA:n jäseniä ovat muoti- ja urheilukaupan ketjut, tavaratalot ja marketit sekä tavarantoimittajat. www.textile.fi

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä