Vuoden ensimmäisellä puoliskolla tekstiili- muoti ja urheilukauppa laski 4,4%. Alan myyntiluvut eivät ole olleet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta myönteisiä sitten vuoden 2012. Mitä voimme odottaa Suomen 4 miljardin euron vaate ja kenkämarkkinoilla tapahtuvan vuonna 2015?.

Vaatekaupan suurimmat myyntikuukaudet ovat vielä edessäpäin. Odotukset kaupan kasvulle ovat vaimeat. Venäläisten kuluttajien ostovoima on romahtanut ruplan heikkenemisen vuoksi ja suomalaisten kotitalouksien usko on horjutettu niin, että kulutuksen ei paljoa ennusteta paranevan.

Viimeisimpien ennusteiden mukaan kotitalouksien kulutus Suomessa ei kasva tänä vuonna lainkaan ja ensi vuonna kulutuksen kasvu olisi hyvin laimeaa. Vuonna 2015 lapsilisien leikkaukset, polttoaineverojen, sähköveron ym. veronkorotukset leikkaavat ostovoimaa ennusteita enemmän ja kotitalouksien kulutus voi hyvinkin alittaa kuluvan vuoden tason.

Venäläisten ostovoimaan ei odoteta myöskään parannusta. Venäjän ruplan alamäki jatkunee ainakin niin kauan kun öljyn hinta tulee alaspäin ja Ukrainan tilanne saa uskottavan myönteisen käänteen. Öljyn hinnan muutos 10%:lla merkitsee 0,5% muutosta Venäjän BKT:hen.

Talousdatan perusteella suomalaisilla on huoli tulevasta enemmän kuin olisi ollut tarvis. Jo kohta pari vuotta kuluttajat ovat vähentäneet vaate ja kenkähankintojaan muuta kulutusta enemmän. Aikaisemmin tällaista muodin ostolamaa on seurannut korjausliike ylös. Koska tämä korjausliike tulee, on muustakin kuin kuluttajien luottamuksesta kiinni.

Ruotsin ja Suomen teollisuustuotannot ovat kulkeneet samanlaista alamäkeä vuoden 2011 helmikuusta saakka. Silti Ruotsin talous on kasvanut melkeinpä yhtäjaksoisesti 2009 asti.

Ruotsissa kasvu on perustunut vahvaan kulutuskysyntään, mikä on seuraus veronalennuksista, joilla kuluttajien ostovoima on turvattu. Meillä ei kuulemma enää ole varaa tähän. Joskus olisi ollut.

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä