Komissio teki marraskuussa aloitteen ostosten kuljettamiseen käytettävien muovipussien määrän oleelliseksi vähentämiseksi. (ks STL2/2014) Komissio esitti, että jäsenmaat saavat päättää vähentämistavasta. Esitys koskee kaikkia muovipusseja, joita käytetään ostoskasseina kuluttajakaupassa.

Euroopan Parlamentti (EP) on vuorollaan käsitellyt esitystä huhtikuussa ja ehdottaa sitovaa muovipussien määrän EU-tason 50 % vähennystä 3 vuodessa ja 80 % 5 vuodessa. Joissakin jäsenmaissa tehdyt eri ostoskassimateriaalien elinkaarianalyysit EP sivuutti, sillä edustajat yli puoluerajojen haluavat näyttöjä europarlamenttivaaleihin.

Olemme esittäneet asiassa seuraavia argumentteja:

 • Kukaan tuskin jättää ruokaa ostamatta, jos se pitää kantaa muovipussin asemesta paperipussissa, mutta esimerkiksi painavien ostosten kuten talvivaatteiden tai videolaitteen ostamiseen muovipussikielto voi vaikuttaa.
 • Kuluttajat usein ottavat oman kassin mukaan ruokakauppaan. Muihin kauppoihin kuluttajat eivät yleensä varaa kassia mukaan. Siksi suuria muovikasseja ei ainakaan tulisi kieltää. Paperipussi kun sopii kehnommin painavien kenkien kuljettamiseen vaikkapa sateessa.
 • Useiden ketjujen muovipussit tuodaan Suomen ulkopuolelta ja painavampina paperipussit lisäisivät logistiikkakuluja. Lisäksi paperipussien varastointi vaatisi enemmän tilaa myymälöissä.
 • Kiellot ja verot eivät ole oikea keino määrän vähentämiseen Suomessa
 • Vaihtoehtoisista kasseista tulisi olla selkeät arviot kuluttajien informointia varten.

Euroopassa kauppa hakee ja ilmeisesti saakin poikkeuksia ohuille ruokakasseille hygieniasyistä. Muovipussien käyttö myös vähentää muuta esim. hedelmien pakkaamista.

Suomessa selvitetään paraikaa, mitä meillä voidaan ja tullaan tekemään. Vaikka vähentämistavasta päättää jäsenmaat kukin tavallaan, EPn ehdottamat vähennystavoitteet saattavat johtaa myös Suomessa sitoviin tavoitteisiin. Pelko täyskiellosta lienee kuitenkin aiheeton ja näyttää siltä, että ruokakaupan tapaan, myös muissa myymälöissä muovipussit tulee laittaa maksullisiksi.

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10
  00130 HELSINKI
 • Laskutusosoite:
  OVT 003722230018
  Verkkolaskun välittäjä: 003708599126 Open text

Osoitetiedot

 • Käyntiosoite:
  Eteläranta 10,
  00130 HELSINKI
 • Postiosoite:
  Muoti- ja urheilukauppa ry
  Eteläranta 10
  00130 Helsinki

Yhteystiedot

 • Puhelin: 050 591 8317

Seuraa Twitterissä